Hunebedden Slenerzand en omgeving

Hunebedden Slenerzand en omgeving

Wij wónen in Drenthe en daarom zou je bijna vergeten hoe bijzonder het is dat er vlak bij ons zo veel hunebedden te bezoeken zijn! Op het hunebedcentrum in Borger na, zijn nagenoeg alle bouwwerken gratis te bezoeken. Bijvoorbeeld bij ons aan de Slenerweg, naast het huifkarren centrum, ligt een heel mooi hunebed. Dit is de “D49” (alle hunebedden worden in Nederland aangeduid met een nummer, zodat ze makkelijk op kaarten te vinden zijn) en heet de Papeloze kerk. Het ligt prachtig gelegen in het bos op loopafstand van onze aangepaste groepsaccommodatie de Kibbelhof. Je loopt er in een kleine tien minuten zo heen.

Een bijzonder hunebed in Drenthe

De Papeloze kerk is vrij uniek hunebed. Een paar honderdjaar geleden in de tweede helft van de 16e eeuw werd dit hunebed als podium gebruikt door de hervormde geestelijken om diensten te houden.

Papeloos wil zeggen, zonder dat er een katholiek priester (een Paap) bij aanwezig was.
Met dit hunebed als kansel hielden hervormde geestelijken o.l.v. Menso Alting hun geheime hagepreken tegen het paapse gezag.

Nu ligt de Papeloze kerk in het bos maar dit bos is pas in de 20ste eeuw ontstaan, lang na de bouw van het hunebed dus. Destijds lag het in het open Ellertsveld, toen kon men ongenode gasten van ver af aan zien komen.

Professor van Griffen heeft in de jaren 1958 – 1959 dit hunebed gerestaureerd met stenen van andere hunebedden die niet meer te redden waren. Van Giffen wordt ook wel de vader van de hunebedden genoemd. Er is een bronzen portret te zien van van Giffen op een kei.

Het openluchtmuseum Ellert en Brammert dankt haar naam ook aan deze plek. Het mooie museum in de openlucht Ellert en Brammert ligt op vijf minuten met de auto bij ons vandaan, erg leuk om eens te bezoeken.

Ook in Noord-Sleen vind je hunebedden

In Noord Sleen liggen ook nog 2 hunebedden: de D50 en de D51. Alle hunebedden in Nederland zijn genummerd.

Overzichtskaart hunebedden in Drenthe.

De D50 is nog vrij compleet in ligt in het open veld. Er zijn nog 24 grote krans-stenen. De D51 is een stuk kleiner en minder compleet. Op de website van Google kun je nog veel meer hunebedden vinden.

Als je bij de ons naar rechts gaat en gelijk naar links de Slenerweg op rij je richting Noord Sleen. Bij de rotonde van Noord Sleen naar rechts de Zweeloërstraat op en dan liggen de hunebedden aan de rechterkant.

Zo zijn er nog veel meer dingen te doen bij ons in de buurt. Wil je meer informatie over wat je bij ons in de buurt kan doen, gespecialiseerd voor groepen van 20 personen of meer, neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.