Reuzendorp Ellert en Brammert

Reuzendorp Ellert en Brammert

De eerste en oorspronkelijke versie van het verhaal over Ellert en Brammert gaat zo: Ellert en Brammert zijn de hoofdfiguren uit een sage waar Schoonoord om bekend staat. Ellert en Brammert zijn 2  rovers (reuzen) die een touw spannen bij hun grot waar een bel aan is vast gemaakt. Zo kunnen ze erachter komen of er voorbijgangers langs hun grot komen. De rovers overvallen de reizigers en sleuren ze mee hun grot in. Daar worden ze beroofd en gedood. Marieke, een meisje wat ze onderweg tegen komen nemen ze mee naar hun grot. Ze moet 7 jaar lang het huishouden doen voor de rovers. Na 7 jaar vraagt ze toestemming om naar de kerk te gaan. Dit mag, op voorwaarde dat ze niemand iets verteld over de rovers en hun grot. Na de mis staat het meisje voor de kerk en vertelt zij haar verhaal en plein publique tegen de priester. Daarnaast vertelt ze dat ze dat ze erwten zal kopen om de weg te markeren naar de grot. De priester en de dorpsbewoners volgen de sporen, omcirkelen de grot, grijpen de rovers, bevrijden het meisje en vernietigen de grot.

Latere versie van het verhaal

Het hele seizoen kunt u ’s middags regelmatig een demonstratie spinnen op een spinnewiel bijwonen.
Ina Ottens-Weggen heeft het spinnen van huis uit meegekregen en spint schapen- en alpacawol en af en toe hondenhaar.
De wol is te koop, ook verkoopt ze antiek en curiosa.

In 2002 zijn de reuzen Ellert en Brammert, als blikvangers fungerend bij de ingang van het museum, geheel vernieuwd. Waren zij aanvankelijk afgebeeld als “platte figuren”, nu zijn het rondborstige kerels.[/caption]

Een latere variant, verzonnen door volksverhalen verteller Joseph Cohen, vertelt dat de twee rovende reuzen mensen beroven, omdat ze zoeken naar de sleutel van geluk. Ellert is bang dat wanneer Brammert de sleutel van geluk vindt hij die niet met hem wil delen. Daarop zegt Brammert dat wanneer hij de sleutel vindt, Ellert hem mag bewaren. Maar op een dag glimlacht Brammert en dan weet Ellert het zeker: hij heeft de sleutel! Hij wordt zo boos dat hij Brammert vermoordt door zijn hoofd vast te spijkeren aan een heuvel:de Brammershoop. Het veld draagt sindsdien de naam van Ellert: het Ellertsveld. Ook hier gaat het dus om een achteraf verzonnen sage, om de plaatsnaam Brammershoop te verklaren.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Dit museum ligt in Schoonoord in de streek Ellertsveld. Hier herleeft het verleden van Zuid-Oost Drenthe.

5 km van onze groepsaccommodatie vandaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.